NASA ska landa på 16 Psyche som har material för 10.000 kvadriljoner dollar

NASA har planerat en “snabb” resa till 16 Psyche – en asteroid som nästan helt består av nickel & järnmetall. Järnet i 16 Psyche ensam beräknas vara värt lite smått galna 10.000 kvadriljoner dollar och om människor på ett eller annat sätt skulle kunna extrahera det och föra det till jorden, vilket kanske låter toppen; tills du inser att hela världsekonomin bara är värd ca 78 biljoner dollar – skulle det bli en katastrof. Att injicera så mycket värde i världsekonomin skulle krascha den; i en helt annan typ av asteroidpåverkan än kanske de flesta tänker på i första hand.

16 Psyche

Lyckligtvis så är att extrahera mineraler från 16 Psyche inte i NASAs planer. NASAs ledande forskare för uppdraget, Lindy Elkins-Tanton, ställde några fascinerande frågor till Global News Canada i januari 2017: “Även om vi kunde extrahera en stor metallbit och dra den tillbaka hit … vad skulle du göra då? Kan du sitta på den och gömma den och kontrollera den globala resurserna – lite som hur diamanter styrs korporativt – och skyddar din marknad? Vad händer om du bestämde dig för att du skulle ta tillbaka den och du skulle bara lösa mänskliga metallsäkerhetsproblem? Det här är en vild spekulation, självklart. ”

16 Psyche kommer att tillåta som första i sitt slag, att låta människan utforska en värld gjord av järn snarare än is eller sten, om NASA lyckas. Uppdraget startas ursprungligen 2023, men nu planerar byrån att starta redan 2022 och landa 2026, tack vare en effektivare lågkostnadstrafik som upptäckts av laget.

Den potentiella betydelsen av 16 Psyche-uppdraget kommer också att påverka framtidens gruvdrift i rymden – något som vi sannolikt kommer att se i framtiden; särskilt om vi har en mänsklig koloni på Mars. Vem vet kanske skulle du vilja dra hem några kvadriljoner när du sitter och haffar alla nya casinon bonus  på mars om si sådär 30 år? Eller så kan du istället hämta dina Free Spins här nu direkt på jorden 🙂

Förra året presenterade en tidigare NASA-forskare en rapport som förklarar att rymdbrytning är möjlig med teknik vi har just nu, och att vi kommer att se den i praktiken inom några årtionden. Luxemburg har redan etablerat en rymdminerings-fond. Med tanke på de extrema avstånden i rymden verkar det troligt att vi kommer att bero på vår förmåga att minera resurser i rymden när vi reser längre från jorden – och en spännande upplevelse på 16 Psyche kan vara vad majoriteten av mänskligheten behöver för att övertyga oss om att rymdminering faktiskt är möjligt.