Mer om SweCons

swecon uppsala

Eurocon 2011 blev på samma gång en av de årligen återkommande Swecons (Swedish Science Fiction Convention) som du säkert redan vet. Swecon är en årlig svensk sci-fi mässa och konvent som sedan 1998 har delat ut priser och utmärkelser inom science fiction och fantasy -segmenten. För många är detta den mest betydelsefulla mässan på svensk mark. Det finns även norska, danska och finska motsvarigheter som går under namnen Norcon, Dancon och Fincon. Vi tänkte ta en titt tillbaka på vilka Swecon som varit och vilka som har varit framträdande gäster på dessa konvent.

Under Eurocon 2011 i Stockholm (som av sig självt även blev årets Swecon) så var bland andra Elisabeth Bear, Ian McDonald och John-Henri Holmberg hedersgäster. Året innan denna mässa i Stockholm så var det Göteborgs tur och då kallades mässan Condense. Bland hedersgästerna sågs den engelska författaren Justina Robson. Dessförinnan var det Stockholmstur igen år 2009 med Imagicon 2 (efter Imagicon 1 20016) där bland andra Liz Williams sågs. Linköpings tur var 2008 med ConFuse och då var Adam Roberts en av de mer populära gästerna.

Den första Swecon-mässan hölls 1998 i Linköping och gick då under namnen ConFuse 98. Åter efter var det Uppsala 1999, sedan Stockholm 2000 med NasaCon. Stockholm såg även 2001 års mässa med Fantastika 2001 och bland gästerna dessa år fanns Michael Swanwick, Robin Hobb och Pierre Christin för att nämna några. På senare år har mässan hållts i Uppsala, Stockholm, Gävle och Linköping, och vi har sett flera kända ansikten och författare bland hedersgästerna. Bland dessa har vi Jo Walton, Mats Strandberg, Chris Wooding, Ben Aaronvitch och Kelly Link för att nämna ett fåtal.

Swecon har varit och förblir en av årets hetaste scifi-mässor, inte bara på svensk mark men även på ett internationellt och speciellt europeiskt plan. Många anger (givetvis) Worldcon som årets höjdpunkt, men många segment och gäster på den svenska motsvarigheten har varit minst så intressant för alla fantaster och fans där ute. Vi ser mycket fram emot nästa års Swecon, så var med oss på plats eller här på webben när det närmar sig.